Alte denumiri: Ginger.
La începuturi era folosit în medicina tradiţională chinezească, iar în Evul Mediu europenii îl adăugau la preparatele din carne. Asta până când, în secolul XVIII avea să devină deosebit de scump.
Astăzi este un condiment des întâlnit în Europa şi America de Nord, în prăjituri, în biscuiţi şi mai ales în băuturi răcoritoare. Este folosit de asiatici la aromarea aperitivelor, salatelor şi preparatelor pe bază de curry. Chinezii îl adaugă mâncărurilor prăjite din carne sau reţetelor cu vegetale, iar japonezii îl consumă murat, ca garnitură şi aromează cu ajutorul său tofu sau noodles.
Cantitate/ linguriță (5 ml): 1,5 g felie medie uscată; 2,8 g măcinat.
Cantitate recomandată (pentru 500 g):
- Carne roșie: 2 lingurițe măcinat (10 ml)
- Carne albă: 2 lingurițe măcinat (10 ml)
- Vegetale: 1½ linguriță măcinat (7 ml)
- Carbohidrați: 1½ linguriță măcinat (7 ml)
Potrivit pentru: Prăjituri, Preparate de patiserie, Biscuiţi, Preparate pe bază de curry, Preparate stir-fry, Cărnuri roşii (frăgezeşte), Fructe de mare, Budinci, Gemuri, Ceai şi Cafea.
Compatibil cu: Ienibahar, Cardamom, Chili, Scorţişoară, Cuişoare, Coriandru, Chimion, Curry, Fenicul, Frunze de Lime, Lemongrass, Boia, Anason Stelat, Turmeric, Galangal.